Als huisarts wil je eenvoudig, veilig en efficiënt communiceren met je patiënten én met alle zorgverleners die bij de behandeling betrokken zijn. Om die reden maakt de zorgregio Drechtsteden en West-Alblasserwaard gebruik van het platform Boards. Verpleegkundige Fieke van Genderen heeft er goede ervaringen mee: “Zeker voor de jongere generatie, maar ik heb ook 70-plussers in mijn praktijk die er gemakkelijk en tevreden mee werken.”
Het is voor huisartspraktijken niet altijd gemakkelijk om goed toegankelijk te zijn voor mensen die intensieve zorg nodig hebben, zoals ouderen of patiënten met een chronische aandoening. Zeker wanneer de zorg voor die patiënten gedeeld wordt met andere zorgverleners en mantelzorgers. De regionale huisartsenorganisatie DrechtDokters vond daarvoor een oplossing: het Regioplatform Boards dat sinds 2022 onderdeel is van ZorgDomein.
Online contact wanneer het goed uitkomt
Fieke van Genderen werkt veel met Boards: als coördinerend verpleegkundige ouderenzorg bij DrechtDokters, maar ook als praktijkverpleegkundige in dezelfde regio. Uit haar eigen praktijk weet ze in welke situaties Boards zijn waarde bewijst. Fieke: “Neem bijvoorbeeld een patiënt met ontregelde diabetes die extra insuline toegediend moet krijgen. Vroeger moest de patiënt daarover bellen met een doktersassistente, maar die was niet onmiddellijk beschikbaar en de patiënt zelf is ook niet altijd goed bereikbaar. Als het contact er dan toch eenmaal was, werden de waarden doorgebeld of via een e-mail doorgestuurd. Daaraan zaten allemaal nadelen: het is geen beveiligd systeem, er is grote kans op fouten, de terugkoppeling kost veel tijd en er is geen garantie dat de verhoging van de insuline ook goed gedocumenteerd wordt.
Werken met Boards heeft voor al die nadelen een oplossing. Om te beginnen kost het contact tussen patiënt en praktijkverpleegkundige veel minder tijd. Je werkt allebei via een schermpje: een mobiel, tablet, laptop of pc. Zo kun je online chatten wanneer het je goed uitkomt, net als bij WhatsApp. Maar natuurlijk wel via een beveiligd systeem, want bellen, appen en mailen met medische informatie is echt niet meer van deze tijd. En bovendien heb je via Boards de uitkomst van de bespreking direct zwart op wit: de hoeveelheid insuline wordt aangepast en dat is ook zichtbaar voor de patiënt, hulpverleners en mantelzorg. En de bloedsuikerwaarden kun je eenvoudig terugsturen naar het HIS.”
Alle betrokkenen houden elkaar op de hoogte
Die duidelijkheid is dus prettig voor de praktijk, maar ook voor andere zorgverleners die met deze casus te maken hebben. Fieke: “Naarmate patiënten langer thuis wonen, zijn er steeds meer mensen bij hun situatie betrokken: de case manager, de thuiszorgmedewerker, de wijkverpleegkundige met overstijgende taken, soms ook paramedici zoals een fysiotherapeut of diëtist. En dan heb je nog familie en mantelzorgers. Met Boards kunnen de huisarts, de POH en al deze betrokkenen elkaar op de hoogte houden van de voortgang. En dan kan het gaan om een langdurig traject zoals een chronische aandoening of ouderenzorg, of om een bepaalde tijd zoals bij palliatieve zorg of wondzorg. Voor al die thema’s bestaan er Boards op maat, zodat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. En die Boards worden regelmatig passender gemaakt dankzij input uit het veld.”
Een voorwaarde om met dit systeem te werken is wel dat alle betrokkenen in de regio beschikking hebben over een mobiel schermpje en internet. “Maar dat is inmiddels ook zo,” zegt Fieke. “Ook alle thuiszorgmedewerkers zijn nu uitgerust met minstens een mobieltje, en vaak een tablet. En als het om veel typewerk gaat, kunnen ze altijd aan het eind van de dag inloggen via hun pc en het dossier bijwerken. En ook veel patiënten gebruiken het platform graag. Ik heb zelfs 70-plussers in mijn praktijk die met hun kinderen de app downloaden en vervolgens verbaasd zijn hoe makkelijk het werkt en hoe tevreden ze ermee zijn. Nog niet elke patiënt werkt via Boards, maar ik merk dat de jongere generatie dat makkelijker doet en het in de praktijk ook handig vindt. Het is wat dat betreft echt een systeem van de toekomst.”
Boards werkt naadloos samen met het HIS
Als coördinerend verpleegkundige ouderenzorg bij DrechtDokters heeft Fieke van Genderen veel contact met andere zorgverleners over Boards. Hoe zijn over het algemeen de reacties op het systeem? Fieke: “De meeste huisartsen zijn aanvankelijk wel sceptisch: weer een systeem naast al die andere al bestaande systemen. Maar degenen die het platform uitproberen, zijn meestal positief. Boards koppelt goed terug naar het HIS en is daarin een stuk handiger dan vergelijkbare systemen, waarbij nog veel geknipt en geplakt moet worden. En ja, het kan gebeuren dat er een Board wondzorg geopend is, waarin elke dag een update plaatsvindt. Maar goed: diezelfde updates krijg je nu telefonisch of per mail, en dat is nog veel meer werk. Bovendien hoef je zeker niet alles elke dag te bekijken. Het is een kwestie van goede werkafspraken maken. Vooral externe zorgverleners, zoals paramedici, zijn erg enthousiast over het systeem. Zij krijgen er veel extra mogelijkheden mee, bijvoorbeeld chatfunctie. En als ze in Boards een samenvatting van de behandeling maken, is dat ook direct de terugkoppeling die het HIS in gaat. Dat scheelt een hoop handelingen.”
Meer betrokkenheid, beter zelfmanagement
Ook voor patiënten ziet Fieke duidelijke voordelen in het gebruik van Boards. “Om te beginnen de tijdwinst door de eenvoud van het contact. Maar het platform geeft de patiënt ook meer regie over de zorg en meer inzicht. Dat leidt tot meer betrokkenheid bij de behandeling en beter zelfmanagement door de patiënt. Je kunt via het systeem bijvoorbeeld direct zien hoe je gewicht zich ontwikkelt, en of je daarmee in het rood zit. Je ziet de labuitslagen, maar kunt die ook zelf vergelijken met normaalwaarden en met de waarden een maand eerder.
Ik merk die betrokkenheid echt in mijn praktijk. Er zijn bijvoorbeeld veel jongeren met astma die hun aandoening niet zo serieus nemen, omdat ze het teveel gedoe vinden om trouw hun medicatie te nemen en op het spreekuur te komen. Tot ze bijvoorbeeld gaan sporten of de bergen ingaan, meer klachten ervaren en daarover vragen hebben. Via zo’n board kunnen ze die vragen stellen, waarbij ze minder vaak een afspraak hoeven maken. Dan kan er een samenwerking ontstaan waardoor ze ook weer langskomen voor een spirometrie en inhalatiecontrole. Hetzelfde geldt voor stoppen met roken of leefstijladviezen: Boards triggert mensen om zelf met hun gezondheid aan de slag te gaan.”