Onderstaand artikel is op 19 juli 2024 gepubliceerd op de website van DokNoord en met hun toestemming overgenomen op onze website.
Vandaag op 19 juli 2024 hebben we binnen Gezond Groningen de regionale samenwerkingsafspraken voor Welzijn op Recept ondertekend! Groningen is de eerste provincie waar regionale huisartsenorganisatie DokNoord, alle tien gemeenten, tien welzijnsorganisaties en zorgverzekeraar Menzis deze samenwerkingsafspraken hebben vastgelegd. Met de ondertekening is een sterk fundament gelegd voor de verbinding tussen het medisch en sociaal domein binnen Gezond Groningen.
Welzijn op Recept biedt huisartsen een alternatief voor medicijnen door mensen met psychosociale klachten door te verwijzen naar een welzijnscoach. Deze aanpak richt zich op klachten zoals zorgen, eenzaamheid, stress of verlies.
Samenwerken voor een betere kwaliteit van leven
Met de ondertekening is een sterk fundament gelegd voor de verbinding tussen het medisch en sociaal domein binnen Gezond Groningen. “Niet alle hulpvragen zijn medische zorgvragen en daarom is het belangrijk dat we elkaar beter weten te vinden,” zegt Trudy Oldenhuis, huisarts en voorzitter van het bestuur DokNoord. Johan Brongers van Tintengroep vult aan: “Welzijn op Recept helpt ons om de verbinding te maken. De huisarts kan doorverwijzen naar een welzijnscoach, die samen met de inwoner op zoek gaat naar iets wat positiviteit in het leven brengt. Zo heeft sociaal werk impact op het leven van inwoners en draagt het bij aan minder zorggebruik, kwaliteit van leven en een productievere arbeidsmarkt.”
De afspraken
- We sluiten aan bij het landelijke functieprofiel Welzijnscoach.
- Verwijzingen worden gedaan via ZorgDomein.
- We gaan uit van de landelijke vuistregel van 0,5 fte welzijnscoach per 5.000-10.000 ingeschreven patiënten met 50-70 welzijnsrecepten per jaar.
- De welzijnscoach is gehuisvest in de eigen organisatie of in de huisartsenpraktijk, bij huisvesting in de huisartsenpraktijk wordt een minimale vergoeding voor huur gevraagd.
- Er is structureel overleg tussen huisarts/POH en welzijnscoach.
- Huisartsen doen mee via het landelijke programma Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP).
- Monitoring, incl. periodieke evaluatie vindt per gemeente plaats.
In de periode 2024-2025 zal Welzijn op Recept beschikbaar worden gemaakt voor alle huisartsen en hun patiënten in de provincie.
In 2023 hebben we aan veel wensen van onze gebruikers gehoor kunnen geven. We hebben onder andere de mogelijkheid toegevoegd om een patiënt al dan niet te ‘onthouden’ na het versturen van een plaatsingsverzoek, verbeteringen doorgevoerd in notificatie-e-mails en de foutgevoeligheid bij het inrichten van plaatsingsverzoeken verlaagd. Daarnaast hebben we de exportfunctie in het regiescherm uitgebreid, waardoor beter kan worden berekend of reactietijden in een regio worden nageleefd. Hoewel we tevreden zijn met de waardevolle toevoegingen en verbeteringen, beseffen we dat er nog wensen openstaan die om fundamentele wijzigingen in onze applicatie vragen.