• Home
  • 5
  • Nieuws
  • 5
  • Ook Dokterszorg Friesland vertegenwoordigd in LGF
Janske Poos is praktijkhoudend huisarts aan huis in het Friese Drogeham

Ook Dokterszorg Friesland vertegenwoordigd in LGF

Janske Poos is praktijkhoudend huisarts-aan-huis in het Friese Drogeham. In dit kleine dorp runt zij samen met echtgenoot Sjoerd Prins de Huisartsenpraktijk Drogeham. Sinds dit najaar is Janske lid geworden van het Landelijk Gebruikers Forum huisartsen (LGF) van ZorgDomein. Het LGF bestaat uit een groep huisartsen die gebruik maakt van ZorgDomein. Twee á drie keer per jaar komen het LGF en ZorgDomein bij elkaar om ontwikkelingen te bespreken en praten we bij over wat er speelt in de regio’s. In dit artikel vertelt Janske waarom zij onderdeel van het LGF wilde worden.

“Ik ben geboren en getogen in Nijmegen. Mijn basisopleiding heb ik in Groningen gedaan en daar heb ik dus een Fries aan de haak geslagen. Samen deden we in Nijmegen de huisartsopleiding om uiteindelijk eind 2008 in Friesland neer te strijken met een eigen praktijk. Na 14 jaar praktijkhouderschap, en nu de kinderen wat groter zijn, vond ik het tijd voor wat meer nevenactiviteiten. Sinds deze maand mag ik voor Dokterszorg, de overkoepelende huisartsenorganisatie van Friesland, als projectleider continuïteit huisartsenzorg Friesland gaan nadenken over de opvolgingsproblematiek in onze provincie. Daar zitten natuurlijk vele aspecten aan. Digitalisering  is één van de mogelijke oplossingen. Ik wil graag goed op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en daarin dus ook meedenken. Vanuit het noorden is het vaak wat stil op het landelijke toneel en daar wil ik verandering in brengen. Mooi dat ik bij ZorgDomein de regio Friesland kan vertegenwoordigen.”

Kansen voor verbetering 

“Het is mooi dat ZorgDomein zo’n beetje de enige speler in het land is geworden voor doorverwijzingen. Toch in één aspect wat uniformiteit in de manier van doorverwijzen. Dat is een kracht die benut kan worden. Als huisarts gebruik je het dagelijks, dus het is een belangrijk aspect in de praktijkvoering. Er zitten algoritmes in die meedenken over welke informatie gepresenteerd moet worden. Dat het automatisch gebeurt is mooi, maar het zou ook fijn zijn dat je als gebruiker wat meer je menu’s zelf in kunt stellen. Zelf verwijs ik 80% naar één ziekenhuis. Toch staat die lang niet altijd bovenaan, waardoor ik wel vaker mis klik en dus naar een ander ziekenhuis verwijs dan ik voor ogen had. Ook voorkeuren voor labaanvragen of zelf samengestelde pakketjes van labaanvragen zouden handig kunnen zijn.

Een andere kans die ik zie, is het uitbreiden van het sturen van bestanden. Of het nu gaat om aanvullende informatie bij een verwijzing of in de dossieroverdracht tussen huisartsen en zorginstellingen.”

Verbeteren door inzet van technologie

“Ons vak wordt meer en meer netwerkgeneeskunde. Het is toch te gek dat een patiënt niet in een ziekenhuis eerder terecht kan omdat het een week moet duren voordat een MRI uit een ander ziekenhuis is doorgekomen. Of dat een patiënt mij vraagt om even die bloeddrukwaarden voor de specialist door te geven. Die krijg ik niet uitgelegd dat dat zo niet werkt. Meedenkconsulten zijn echt super. Prisma overigens ook. Het jammere is alleen dat het alleen nieuwe casuïstiek mag zijn en dat je dus op deze manier niet beveiligd even makkelijk met een specialist iets kan overleggen over een gezamenlijke bekende patiënt. Het faciliteren van netwerkgeneeskunde zou dus voor de toekomst erg helpend zijn.”

Meer over het LGF

Klanten en gebruikers van ZorgDomein hebben veel vragen en wensen die  een landelijke impact hebben. Denk aan bijvoorbeeld verzoeken om aanpassing van het zorgvraagmenu en aanpassingen in de verwijsbrief en aanvraagformulieren. Deze vragen en wensen gebruikt ZorgDomein als input om het platform nog beter te maken. Maar, voordat we aan de slag gaan met ontwikkelen, toetsen we dit bij het LGF. Zo weten we zeker dat wát we maken, ook daadwerkelijk aansluit bij de wensen van onze gebruikers.

Naast Janske zijn er nog vijf nieuwe LGF leden dit najaar begonnen. Annet Dam, ook uit de Friesland, Yoeri Zuidwijk en Sietse Dam uit Drenthe, Mohamed Abdirahman uit Den Haag en Thomas Mancini uit Nijmegen.

Benieuwd naar alle LGF leden? Klik op de button hieronder voor een overzicht.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In 25 jaar tijd is het digitale platform ZorgDomein een vrijwel onmisbare schakel in de Nederlandse zorg ...

Vanaf 1 november kunnen huisartsen volwassenen en kinderen met post-COVID-klachten aanmelden voor een ...