• Home
  • 5
  • Nieuws
  • 5
  • Huisartsen weten kaderarts goed te vinden via ZorgDomein

Huisartsen weten kaderarts goed te vinden via ZorgDomein

Steeds meer huisartsen volgen een opleiding tot kaderarts om ‘anderhalvelijns zorg’ te kunnen aanbieden. Zo ook Marco Neeteson, die sinds zes jaar kaderarts uro-gynaecologie is. Verwijzingen voor zijn specialisme ontvangt hij al jaren via ZorgDomein: “Dat gebruiken mijn collega-huisartsen nu eenmaal om passende zorg te vinden. En ik bied zorg in de buurt, met een korte toegangstijd.”

Thea van den Berg, regiocoördinator diagnostiek St jansdal

Marco Neeteson houdt sinds 1999 een huisartsenpraktijk in Werkendam, schuin boven de Biesbosch. Binnen zijn praktijk legde hij zich direct toe op echografie, met de nadruk op de verloskunde en gynaecologie. En dat laatste vooral sinds hij in februari 2018 een opleiding tot kaderarts uro-gynaecologie afrondde. Marco Neeteson: “Ik had al langer een bijzondere interesse in dit vakgebied, ook vanwege mijn jarenlange ervaring met verloskunde. Het is interessant om je in een specialisme te verdiepen én om die expertise aan collega’s te kunnen aanbieden.”

 

In zijn praktijk houdt Neeteson een apart spreekuur voor gynaecologie. “Veelvoorkomende redenen voor een verwijzing zijn onderbuikpijn, spiraalcontrole en post-menopauzaal bloedverlies. Gemiddeld krijg ik zo’n tien verwijzingen per week. Dat is goed te combineren met mijn gewone praktijk, vooral omdat ik nu een huisarts in opleiding erbij heb die me daarbij ondersteunt. Negen van de tien verwijzingen komen van binnen de zorggroep, de rest uit omliggende gemeenten zoals Dordrecht en Zaltbommel.”

Duidelijke voorkeur voor verwijzen via ZorgDomein

Die verwijzingen krijgt Neeteson al sinds 2017 binnen via ZorgDomein: “De zorggroep in Gorinchem en omstreken, Huisarts en Zorg, wilde de anderhalvelijns zorg stimuleren en hield daarvoor een enquête onder de huisartsen. Eén van de vragen was: op welke manier wil je verwijzen naar deze anderhalvelijns zorg? Uit die enquête bleek dat huisartsen een duidelijke voorkeur hadden voor ZorgDomein. Logisch, want dat systeem gebruiken ze ook voor verwijzingen naar het ziekenhuis.”

Toen de zorggroep na een jaar of drie stopte met de financiering, ging Neeteson zelf door met ZorgDomein: hij heeft er zowel een vermelding onder Radiologie als onder Gynaecologie. Marco Neeteson: “Een belangrijke reden waarom patiënten voor mijn praktijk kiezen is de snelheid waarmee ze terecht kunnen. Voor een echo moet je in het ziekenhuis soms zes tot acht weken wachten, voor het zetten van een spiraal zelfs tot een half jaar. Ik hanteer op ZorgDomein standaard een wachttijd van zeven dagen, alleen in de vakanties geldt een langere wachttijd. Via het beheerprogramma van ZorgDomein is dat eenvoudig aangepast. Snelheid is dus het belangrijkst, maar een bijkomend voordeel voor de patiënt is dat mijn behandeling onder de huisartsenzorg valt en dus niet van het eigen risico afgaat.”

Opvallend tussen de zorgaanbieders staan

Marco Neeteson noemt ZorgDomein een superfijn systeem, al gaat het ontvangen van verwijzingen nog niet zo soepel als het versturen ervan. “Bij het ontvangen van de verwijsbrief, het maken van de afspraak en het versturen van de terugkoppeling aan mijn collega’s valt nog wel wat te knippen en plakken. Je wordt er handig in, maar ik hoop wel dat mijn HIS-leverancier in de toekomst een koppeling ontwikkelt die deze handelingen automatiseert. Verder werkt ZorgDomein uitstekend voor mij. Al mijn collega-huisartsen gebruiken het platform voor een passende verwijzing, of dat nu naar een specialist of een kaderarts is. Dat betekent voor mij dat ik op ZorgDomein tussen de aanbieders sta met een interessante verwijsoptie: ik bied zorg in de buurt, met een korte toegangstijd. En als het gaat om een gynaecologische echo heb ik zelfs iets meer te bieden dan een echoscopist in het ziekenhuis. Die zal alleen foto’s maken en doorsturen, maar ik kan mijn collega daarbij ook nog gynaecologisch advies geven.”

Het Nederlands Huisartsen Genootschap stimuleert artsen om een kaderopleiding te volgen, vanuit het idee ‘de juiste zorg op de juiste plaats’. Is een vermelding op ZorgDomein ook voor die nieuwe kaderartsen interessant? Marco Neeteson: “Het klopt dat er elke twee jaar er bij het NHG tien à twaalf opleidingen tot kaderarts starten, bijvoorbeeld voor uro-gynaecologie maar ook voor astma-COPD, diabetes, ouderenzorg, palliatieve zorg en bewegingsapparaat. Niet bij al die specialismen is sprake van veel fysieke doorverwijzingen; voor diabetes bijvoorbeeld is een adviesconsult vaak voldoende. Maar voor de specialismen bewegingsapparaat en uro-gynaecologie, waar wél bijna altijd sprake van een fysieke verwijzing, is ZorgDomein zeker handig.”

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In 25 jaar tijd is het digitale platform ZorgDomein een vrijwel onmisbare schakel in de Nederlandse zorg ...

Vanaf 1 november kunnen huisartsen volwassenen en kinderen met post-COVID-klachten aanmelden voor een ...