• Home
  • 5
  • Nieuws
  • 5
  • Al dertien jaar de spin in het web voor ZorgDomein in het Albert Schweitzer Ziekenhuis
Sandra Schoenmakers, ZorgDomein coördinator Albert Schweitzer Ziekenhuis

Al dertien jaar de spin in het web voor ZorgDomein in het Albert Schweitzer Ziekenhuis

Er zijn maar weinig ZorgDomein-coördinatoren al zo lang actief als Sandra Schoenmakers binnen het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Sandra doet er nog veel meer, bijvoorbeeld als projectleider, maar dat moet ze haar collega’s nog wel eens uitleggen: “Ik heb ZorgDomein op mijn voorhoofd staan.” Hoog tijd dus om haar eens in de spotlight te zetten; accountmanager Bas Koehorst van ZorgDomein ging langs met een bosje bloemen om Sandra persoonlijk te bedanken voor haar jarenlange inzet.

Al sinds het moment dat ASz in Dordrecht in 2010 een aansluiting kreeg op ZorgDomein, is Sandra Schoenmakers betrokken bij de implementatie en het beheer ervan. “In het begin was het een heel eenvoudige tool voor de verwijzingen van huisartsen,” zegt ze. “We werkten echt via een houtje touwtje-methode: we moesten de verwijzingen bijvoorbeeld nog uitprinten en inscannen. Nu zijn alle systemen netjes gekoppeld, zodat er geen knip-en-plak werk meer aan te pas komt. Bovendien zijn er veel functionaliteiten bijgekomen, zoals het meekijkconsult. En er zijn steeds meer groepen verwijzers, zoals verloskundigen en huisartsenposten.”

Veel onderdelen raken aan ZorgDomein

Tegenwoordig is Sandra zeker een dag in de week met ZorgDomein-gerelateerde zaken bezig. Sandra: “Veel logistieke processen in het ziekenhuis hebben met ZorgDomein te maken. We willen het bijvoorbeeld mogelijk maken dat patiënten zelf hun afspraken kunnen inplannen. Dat begint natuurlijk bij de verwijzing via ZorgDomein die ze krijgen. En we gebruiken de verwijsinformatie uit ZorgDomein ook voor data-analyse. Sinds we daarvoor een overzichtelijk dashboard gebruiken, halen we daar erg zinvolle beleidsinformatie uit over het verwijsgedrag van verschillende groepen en de toestroom naar de vakgroepen.

Kortom: ik overleg over ZorgDomein met veel verschillende collega’s. Het is bijvoorbeeld óók een van de manieren waarop we onze patiënten informeren, en dat willen we zo goed mogelijk doen. Je hebt als ziekenhuis een informatieplicht en tegelijk moet je bondig zijn om gelezen te worden. Daarvoor krijg ik dan weer advies van ons communicatieteam. Omdat zo veel onderdelen raken aan ZorgDomein, blijft het beheer van ZorgDomein leuk om te doen.”

Inrichting van de etalage is een kunst

Het belangrijkste onderdeel van het werk als ZorgDomein-coördinator blijft contentbeheer, het inrichten van de etalage. En dat is in het ASz maatwerk, legt Sandra uit: “Verschillende afdelingen vragen om een verschillende aanpak, want het ene specialisme is het andere niet: zaken als toegangstijd, wel of niet triëren van verwijzingen en online plannen door de patiënt zijn voor de een belangrijker dan voor de ander. ZorgDomein is in dat opzicht flexibel, en daar maken we gebruik van.”

Bij het inrichten van de etalage spelen soms verschillende belangen. Sandra: “Specialisten hebben soms de neiging om heel volledig te zijn, en willen daarom heel uitgebreide en strikte criteria voor verwijzingen opschrijven. Maar zo’n lange tekst geeft vaak ruis: het moet voor de verwijzer ook duidelijk zijn. Het is dus de kunst om de etalage goed in te richten voor de verwijzer én voor de specialist: dat zie je wanneer een afdeling de juiste patiënten ontvangt. Als dat lukt, geeft me dat wel voldoening.”

Ondersteuning van het proces

Vanwege haar jarenlange ervaring met ZorgDomein, krijgt Sandra Schoenmakers af en toe de vraag om mee te denken over die nieuwe ontwikkelingen. Sandra: “Dat werkt twee kanten op. De ene keer vraagt ZorgDomein ons om actief mee te denken. De andere keer overleggen we hier in de regio met meerdere ZD-coördinatoren: wat verwachten we van het platform? Sommige vragen liggen er al langer. Een van de vraagstukken is bijvoorbeeld de correcte mailadressen van de patiënten bij de verwijzingen, zodat we zelf contact kunnen opnemen. Dit is complex en heeft misschien met privacy te maken, alhoewel ik vind dat het moet kunnen.
Over het algemeen denkt ZorgDomein goed mee over hoe ze ons proces kunnen ondersteunen. Neem bijvoorbeeld het meekijkconsult, dat is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal vormen van specialistisch advies op afstand. Ziekenhuizen bieden verschillende vormen aan, bijvoorbeeld  ook een hybride vorm tussen verwijzing en meekijkconsult in. Op verzoek van de ziekenhuizen  gaat ZorgDomein al die vormen op het platform beter herkenbaar maken, zodat we ze helder in de etalage kunnen zetten.”

Langs met een bos bloemen

Sandra Schoenmakers is inmiddels al zo’n dertien jaar actief als ZorgDomein-coördinator. Daarom ging Bas Koehorst, Accountmanager Strategische Klantrelaties, eind augustus bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis langs om haar een bos bloemen te brengen. Bas: “Voor ZorgDomein is het natuurlijk prettig om zo’n lange tijd dezelfde contactpersoon bij een van onze klanten te hebben. Iemand als Sandra kent de ins en outs van het platform als geen ander, en zij zorgt ervoor dat die belangrijke kennis voor de organisatie behouden blijft. Een bloemetje leek ons een mooie manier om haar persoonlijk te bedanken voor haar duurzame inzet en haar positief-kritische bijdrage.”

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In 25 jaar tijd is het digitale platform ZorgDomein een vrijwel onmisbare schakel in de Nederlandse zorg ...

Vanaf 1 november kunnen huisartsen volwassenen en kinderen met post-COVID-klachten aanmelden voor een ...