‘ZorgDomein op bezoek’ is een serie blogs waarin een medewerker van ZorgDomein op bezoek gaat bij een zorgorganisatie die gebruik maakt van het zorgplatform. Waarom we dit doen? Het geeft ons goed zicht op de dagelijkse praktijk en de werkprocessen van gebruikers van ons platform. Vaak geeft het ook concrete handvatten om het platform te optimaliseren. Zo kunnen zorgprofessionals nog beter samenwerken en eenvoudig zorg vinden, regelen en aanbieden. Wij zetten onze technologie in, zodat zij het beste kunnen doen voor hun patiënten.
Consultants Mei Ling Dorenbos en Ralph de la Rie houden zich allebei bezig met de diagnostiekmarkt. Mei Ling: “Wij onderzoeken op welke manieren ZorgDomein zijn klanten nog beter kan ondersteunen en de zorg in Nederland kan helpen verbeteren. Wat zijn de wensen en behoeften van de markt? De beste manier om daar achter te komen is natuurlijk om langs te gaan. Daarom gingen we eerder dit jaar samen naar twee laboratoria: SALT in Noord-Holland en Treant in de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen.”
Gestroomlijnd
SALT begon de jaren ’50 als Stichting ArtsenLaboratorium en Trombosedienst en is nu een volwaardig eerstelijns diagnostisch centrum dat huisartsen, medisch specialisten, verloskundigen bedient – en natuurlijk hun patiënten en cliënten. Ze hebben tientallen afnameposten en een centraal lab in Koog aan de Zaan. Ralph: “We kwamen ’s ochtends aan bij SALT en werden we daar heel hartelijk ontvangen door de applicatiebeheerders. We waren om te beginnen vooral benieuwd hoe een labaanvraag via ZorgDomein bij SALT binnenkomt. Om dat te laten zien, namen ze ons mee in hun werkproces.
Dit was ontzettend interessant om te zien en we waren onder indruk van het hoge tempo waarmee de verschillende systemen het materiaal afhandelden. Daarna kregen we een rondleiding op het lab, waar ze elke dag zes à zevenhonderd orders voor klinische chemie verwerken.”
Knikkerbaan
Treant levert zorg op 21 locaties in Drenthe en Zuidoost-Groningen, waaronder drie ziekenhuizen: in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van Treant is verbonden aan het ziekenhuis in Emmen. Naast onderzoek op aanvraag voor bijvoorbeeld huisartsen en verloskundigen, werkt men ook veel voor de artsen in de ziekenhuizen.
Mei Ling: “Treant is een ziekenhuislab, en dat verschil merk je meteen. Ze bieden zeer veel verschillende onderzoeken aan, wel zeshonderd orders per dag en dat 24/7.
We kregen direct een rondleiding over het lab. Wat ons hierbij opviel was dat het extreem groot was én grotendeels geautomatiseerd: de buizen vanuit de spoedafdeling komen binnen via een koker die direct naar de juiste machine geleid wordt. Ook het transport naar de archiefkast met wel 13.500 buizen is geheel geautomatiseerd. Het lab leek daardoor wel een soort knikkerbaan, waar alle verschillende afnames via lopende banden bij de juiste machines terecht kwamen!”
Verhelderend
Ralph: “Verder mochten we een kijkje nemen in het lab voor bloedtransfusies én op een afdeling die nog wél handmatig onderzoek doet. Zodra er in een onderzoek afwijkende waardes naar voren komen, dit checken ze door middel van AI, dan wordt dit sample doorgezet naar een apart team. Zij gaan dit dan verder handmatig onderzoeken. En we konden meekijken op de prikpost. Heel leerzaam om in de praktijk te zien hoe de ZorgDomein-aanvraag wordt verwerkt, met behulp van het patiëntbericht.”
Mei Ling: “De twee bezoekjes waren echt verhelderend. Eigenlijk hadden we allebei verwacht om mensen achter microscoop te zien zitten, die druk bezig zouden zijn met het pipeteren van samples. En misschien bestaan die laboratoria ook nog wel. Maar in de labs die we bezochten was dat helemaal niet zo: alles is dermate geautomatiseerd, dat er bijna geen handmatig werk meer nodig is. Dan begrijp je nog beter het belang van ZorgDomein, om het hele proces digitaal te houden.”