Selke Pernot - implementatiemanager ZorgDomein
""

ZorgDomein op bezoek bij het transferbureau van het Slingeland Ziekenhuis

‘ZorgDomein op bezoek’ is een serie blogs waarin een medewerker van ZorgDomein op bezoek gaat bij een zorgorganisatie die gebruik maakt van het zorgplatform. Waarom we dit doen? Het geeft ons goed zicht op de dagelijkse praktijk en de werkprocessen van gebruikers van ons platform. Vaak geeft het ook concrete handvatten om het platform te optimaliseren. Zo kunnen zorgprofessionals nog beter samenwerken en eenvoudig zorg vinden, regelen en aanbieden. Wij zetten onze technologie in, zodat zij het beste kunnen doen voor hun patiënten.

In deze tweede aflevering gaat Selke Pernot op bezoek bij het transferbureau van het Slingeland Ziekenhuis.

Selke Pernot is manager Implementatie bij ZorgDomein; de afgelopen twee jaar heeft ze al tientallen zorginstellingen geholpen bij hun aansluiting op ZorgDomein. Ze specialiseerde zich in ZorgDomein Transfer: digitale ondersteuning van vervolgzorg van ziekenhuis naar VVT’s. Inmiddels stuurt ze bij ZorgDomein een heel team aan, maar ze is nog steeds betrokken bij grote projecten en klanten. Onlangs liep ze een ochtend mee in het Slingeland Ziekenhuis, om te kijken hoe ze daar met ZorgDomein Transfer werken. Lees hier haar verslag.

Selke: “Vandaag rijd ik naar Doetinchem, ik ga op bezoek bij het Transferbureau van het Slingeland Ziekenhuis. In september 2022 zijn ze in de Achterhoek live gegaan met Transfer, en toen hadden we al een half jaar intensief contact om dat voor te bereiden. Een paar collega’s zijn hier wel langs geweest, maar ikzelf nog nooit. Ik weet dat ze in de Achterhoek heel intensief samenwerken, dat ze daarbij heel goed gebruikmaken van ZorgDomein – ook bijvoorbeeld via de chatfunctie. En dat ze lekker kritisch zijn, en terecht natuurlijk. Dus ik ben heel benieuwd naar vandaag.”

De dagstart

We komen aan op het Transferbureau, dat is echt een aparte afdeling in het ziekenhuis. Vandaag zijn er drie Transfer-medewerkers aan het werk; in totaal werken er hier zeven. Ze beginnen met de dagstart, waar ze het werk bespreken en de status doornemen van alle plaatsingsverzoeken. De sfeer is prettig, maar wel meteen geconcentreerd. Dat moet ook, want de verhuizing van de patiënt is een belangrijk moment in het hele behandeltraject. En zelfs als er een plek gevonden is, blijft het spannend. Er kan toch weer iets bij de VVT veranderen, maar ook in de situatie van de patiënt. Ze zeggen hier: de overdracht is pas definitief als de patiënt het ziekenhuis echt verlaat.

Alle VVT’s in hun hoofd

De medewerkers hier zijn echt de spinnen in het web. Ze werken nauw samen met de eigen artsen en met de VVT’s in de regio, met zorgcentra en thuiszorg. En ze overleggen natuurlijk met de patiënt en de familie, om de best mogelijke vervolgzorg uit te kiezen. Je moet dus goed met mensen kunnen omgaan, want je hebt ook wel eens minder goed nieuws. En ook als de patiënt niet naar zijn voorkeurslocatie kan, moet hij tóch verhuizen. Dan merk je hoe belangrijk een systeem als Transfer is: hoe meer overzicht je over de beddencapaciteit hebt, hoe groter de kans dat mensen wél naar de instelling van hun voorkeur kunnen.

Als je hier een ochtendje op het Transferbureau rondloopt, kom je erachter hoe goed de medewerkers in hun vak zijn. In hun hoofd houden ze precies bij in welke VVT een geschikte plek is of vrijkomt. Dankzij ZorgDomein kunnen ze die kennis ook voor hun collega’s toegankelijk maken, en dat helpt enorm bij de overdracht.

Wat kan er allemaal beter?

Natuurlijk kunnen er dingen beter aan ZorgDomein Transfer, en daarom zit ik ook hier. Het Regiescherm moet bijvoorbeeld nog veel duidelijker en intuïtiever worden; daar is het team van ZorgDomein ook al druk mee bezig. En in de tussentijd geven we medewerkers nog wat handige tips & tricks om beter met filters en instellingen om te gaan.

Ook de samenwerking binnen de regio kan nog beter, vertellen de medewerkers hier. Het is bijvoorbeeld lastig dat ZorgDomein-knoppen verschillend worden gebruikt, zoals de knop ‘acceptatie’ bij een plaatsingsverzoek. De ene zorgbemiddelaar geeft daarmee aan dat de plaatsing zelf akkoord is, en de andere bedoelt alleen dat de indicatie in orde is, maar dan kan het nog wachten zijn op een plek. Goede werkafspraken waar iedereen zich aan houdt zijn heel belangrijk, maar ja: alleen al hier in de Achterhoek heb je het over tientallen zorgbemiddelaars en wijkverpleegkundigen. Die moeten allemaal hetzelfde werken, dus daarin moeten we heel strak zijn. En tegelijk willen we de verschillende regio’s de vrijheid geven om ZorgDomein Transfer op hun eigen manier te gebruiken – daar zit wel een uitdaging.

Nog meer op het wensenlijstje

Het is grappig om te merken dat elke regio weer anders werkt. Nou werken er al twintig ziekenhuizen met Transfer, maar nummer 21 – Slingeland dus – heeft toch weer zijn eigen wensen. Ze sturen hier heel erg op de reactietijd: de tijd die een VVT nodig heeft om op een plaatsingsverzoek te reageren. Daarvoor moet je kunnen zien op welk moment de Transfer-afdeling dat verzoek heeft gedaan. Eigenlijk wil je dat direct in het scherm zien, maar nu moet je het plaatsingsverzoek openen. Niet zo handig dus, daar gaan we naar kijken.

Wat hier in Slingeland echt een grote verbetering zou zijn, is een koppeling met het EPD-systeem. Dat maakt het leven zo veel makkelijker! Je hoeft dan niet handmatig patiëntgegevens in te voeren – dat scheelt ook fouten – en je kunt heel simpel documenten meesturen vanuit het EPD. Samen met Slingeland zijn we hard aan het werk om dit te realiseren. Dit gaat zich straks dubbel en dwars terugverdienen.

Tussen patiënt, ziekenhuis en VVT in

Het bezoek zit er weer op. Na zo’n ochtendje meelopen heb ik echt weer bewondering gekregen voor de mensen in zo’n Transfer-team. Soms zitten ze echt in een lastige positie, tussen de patiënt en zijn familie, het ziekenhuis en VVT in. Het komt voor dat ze midden in de nacht een patiënt op de SEH hebben die niet naar huis kan, maar ook niet op de afdeling terecht kan. Maar als je bij een VVT aanklopt, staan die ook niet direct te juichen. Dan moet je behoorlijk sterk in je schoenen staan om zo’n plaatsing toch voor elkaar te krijgen. Want iedereen wil het beste voor de patiënt.” Dit geldt voor zorgprofessionals maar ook voor een platform als ZorgDomein.

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Consultants Mei Ling Dorenbos en Ralph de la Rie op bezoek bij twee laboratoria....