Dirkje Snijders huisarts
"Sinds corona verwijs ik steeds vaker naar online GGZ."

Wachttijden en corona maken de keuze voor online GGZ aantrekkelijk

Een gesprek met Dirkje Snijders, huisarts.

ZorgDomein heeft in samenwerking met Coöperatie VGZ de toeleiding naar het GGZ-aanbod verbeterd. Om de meest relevante zorg nog sneller te vinden, kunnen verwijzers nu zoeken en selecteren op basis van de juiste echelon. Ook biedt ZorgDomein de mogelijkheid voor verwijzers om het aanbod te filteren op fysieke of online zorg. Afgelopen zomer werden de verbeteringen getoetst in de regio Nijmegen; een pilot waaraan ook huisarts Dirkje Snijders deelnam: “Sinds corona verwijs ik steeds vaker naar online GGZ. Vaak is het een combinatie van online en fysieke zorg vanwege de wachtlijsten.” 

Online GGZ is duidelijk in opkomst

Dirkje Snijders is huisarts en praktijkhouder van een middelgrote praktijk in Groesbeek. Ze is al anderhalf jaar betrokken bij verbeterde toeleiding naar GGZ zorgaanbod binnen ZorgDomein en deed medio 2022 mee aan de pilot in Nijmegen en omgeving. Een belangrijke vernieuwing is dat verwijzers specifiek kunnen kiezen voor online GGZ-aanbod. Dat aanbod groeit snel: van behandeling bij hulpvragen (zoals ADHD, autisme, angststoornissen en depressie) tot therapeutische programma’s. Ook de acceptatie van online zorg groeit nu steeds meer cliënten de juiste apparatuur hebben en vertrouwd zijn met beeldbellen. 

Dat beeld herkent ook Dirkje Snijders: “Online GGZ is duidelijk in opkomst, aangewakkerd door corona. Zelf verwijs ik er ook steeds vaker naar, en dan vooral patiënten met enkelvoudige psychische problematiek, dus een lichte depressie of angstklachten. Zo heb ik dit jaar al eens een patiënt verwezen naar een volledig online GGZ-traject. Dat ging om een wat jongere patiënte met een depressieklacht. Ik vond online zorg goed passen bij haar klacht, maar ook bij haar persoonlijkheid; iemand moet natuurlijk ook feeling hebben met die vorm van zorg.” 

Zorg kiezen samen met de patiënt 

Wat huisarts Snijders veel vaker aan patiënten voorstelt is een combinatietraject: “Als je in ZorgDomein als behandelvorm ‘Bij Zorgaanbieder’ aanvinkt, zie je bij de korte omschrijving die zorgaanbieders aanleveren direct of er sprake is van ‘blended’ GGZ. De patiënt start dan met online hulp, en na een aantal consulten krijgt de behandeling een fysiek vervolg. Dat is een goede manier om de wachttijd te overbruggen, terwijl je als patiënt toch al bezig bent: er is aandacht voor het probleem en er kunnen bijvoorbeeld alvast kleine opdrachten worden gedaan. Zo begin je het traject met meer inzicht en gerichter aan de fysieke consulten.” 

De keuze voor de zorgaanbieder maakt Dirkje Snijders standaard in nauw overleg met de patiënt. “Ik laat mijn patiënten altijd meebeslissen. Soms weet iemand al precies door wie hij of zij geholpen wil worden, en hoe. Dan kunnen we snel en gericht werken. In andere gevallen kijken we tijdens het spreekuur samen welke aanbieders er zijn. Ik adviseer de patiënt vervolgens om thuis de websites van de verschillende instellingen te bekijken, of ze er een goed gevoel bij hebben. En pas na die bedenktijd doe ik de verwijzing. Dat vraagt dus een extra handeling, maar dat is het zeker waard. Als patiënten zelf de regie houden, overwinnen ze sneller hun schroom om zo’n traject in te gaan. Bovendien is een klik met je behandelaar heel belangrijk, juist bij psychische klachten: je gaat vaak tien of twaalf sessies aan en dan moeten de instelling en de persoon je wel liggen.” 

Huisarts wordt beter begeleid naar best passende zorgaanbod

De keuzemogelijkheid tussen fysieke en online zorg is lang niet de enige vernieuwing in de verbeterde toeleiding naar GGZ. Verwijzers worden geholpen in de typering van zorg en kunnen na een advies nu ook zoeken, selecteren en filteren op basis van echelon, dus bGGZ en sGGZ. Dirkje Snijders “In het begin was dat wel stoeien, want je gaat door een compleet nieuw scherm. En je moet de bevindingen die je als huisarts hebt vertalen naar dat keuzemenu: is deze klacht licht of matig complex? Maar inmiddels vind ik het echt een verbetering. Vroeger voerde je een ingangsklacht in en gaf ZorgDomein een heel scherm vol verwijsmogelijkheden. Nu ga je door een keuzemenu en krijg je aan het eind een paar geselecteerde aanbieders. Daardoor ben je sneller bij het meest relevante aanbod. Je ziet bijvoorbeeld welke specialistische hulp je bij een depressie kunt krijgen. Bovendien staat de best passende zorg met de kortste toegangstijd bovenaan, en dat is met de lange wachttijden van nu erg handig.”  

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Consultants Mei Ling Dorenbos en Ralph de la Rie op bezoek bij twee laboratoria....