Op wie richt het focusteam zich?
Hoe pakken jullie dat aan?
Zoals met de box ‘direct naar diagnostiek’. Dat levert in de meeste gevallen zo’n twintig seconden tijdwinst op! De gangbare route loopt via het zorgvraagmenu, via diagnostiek naar labdiagnostiek. Met die box op het openingsscherm ga je direct naar het meest relevante aanbod, gebaseerd op je locatie en je zoekverleden. Een ander winstpunt is dat de aanvrager ook het patiëntbericht steeds eenvoudiger digitaal kan meegeven. Dat is wel zo logisch, want als je de labaanvraag digitaal verstuurt dan wil je dat natuurlijk ook voor het patiëntbericht.
Deze stappen hebben ook echt gewerkt: in de vijf jaar die ik bij ZorgDomein zit is het aantal aanvragen via ZorgDomein verdriedubbeld. Momenteel maakt 90 tot 95 procent van de huisartsen op ZorgDomein ook gebruik van de diagnostiekaanvraag.”
Hoe trek je die laatste groep over de streep?
Wat doen jullie voor laboratoria?
En als marktleider op dit terrein wil ZorgDomein zich ook hard maken voor standaardisatie van labaanvragen, iets waar de branche ook echt op zit te wachten. Het belangrijkste van de missie is, dat we ons oog op de bal houden. Dat we keuzes maken: sommige dingen ontwikkelen we wel, andere niet. Daarvoor zoeken we liever de samenwerking met een externe partij.”
Waarom nu een multidisciplinair team?
Verder halen we kennis over de diagnostiekaanvraag door ronde tafels te organiseren en te overleggen met gebruikersgroepen, bijvoorbeeld van huisartsen uit verschillende regio’s. Ook houden we tevredenheidsonderzoeken en we kijken natuurlijk naar de – geanonimiseerde – data van ons platform: daar zien we meteen waar eventuele hobbels zitten, zonder dat we daarvoor de gebruiker hoeven lastig te vallen.”