"In één jaar kregen we bijna 100.000 verwijzingen."

Interview | Manager kwaliteit en veiligheid, Martine de Jong

Korte wachttijd is voor veel huisartsen en patiënten een belangrijk argument om te kiezen voor een zelfstandig gevestigde kliniek. “Daarom werken we de toegangstijden in ZorgDomein vrijwel dagelijks bij”, zegt Martine de Jong van DC Klinieken. Met succes: in 2019 ontving de keten circa 97.000 verwijzingen via ZorgDomein.
DC Klinieken begon op de kop af 25 jaar gelden als Diagnostisch Centrum Amsterdam; jarenlang bestond de organisatie uit maar één vestiging, vlakbij het Amsterdamse Vondelpark. Nog steeds zit daar het hoofdkantoor, maar de organisatie is sinds 2005 fors gegroeid. Inmiddels telt DC Klinieken 13 vestigingen door heel Nederland en werken er 600 medewerkers. Ook het aanbod aan verzekerde zorg is breder geworden: naast diagnostiek biedt DC Klinieken een breed pakket specialismen, van dermatologie tot kindergeneeskunde.

Goed voorbereide patiënten

In 2013 kreeg DC Klinieken een aansluiting op ZorgDomein. Martine de Jong, manager kwaliteit en veiligheid, was destijds betrokken bij de implementatie: “Vóór die tijd verschenen patiënten met een papieren verwijsbrief aan de balie. Dan moesten we het handschrift van de huisarts zien te ontcijferen, dat is natuurlijk arbeidsintensief. Als de verwijsbrief tenminste aanwezig was, want dat was ook niet altijd het geval. En dan stonden mensen soms ook nog aan de verkeerde balie. In Amsterdam hebben we bijvoorbeeld meerdere vestigingen, maar ze beschikken niet allemaal over een MRI-scan of röntgenapparatuur. Dus het is wel van belang dat mensen de goede vestiging bezoeken. Dankzij ZorgDomein gaat dat niet meer fout: patiënten staan aan de juiste balie en zijn goed voorbereid op de behandeling.”
Als het om de kwaliteit van de patiëntenzorg gaat, is Martine de Jong enthousiast over de vragensets die ZorgDomein sinds een paar jaar hanteert. “Als je een zorgproduct aanmaakt, kun je de huisarts bij de verwijzing relevante vragen laten beantwoorden. Is een patiënt zwanger, heeft iemand een pacemaker? Huisartsen vullen die vragen goed is, waarschijnlijk omdat het een uniform systeem is en ze de vragen ook bij andere verwijzingen voorgelegd krijgen. En met de antwoorden krijgen wij een beter beeld van de patiënt en kunnen we betere zorg verlenen.”

Actief verwijzingen binnenhalen

Over de vraag wat ZorgDomein DC Klinieken oplevert, hoeft Martine de Jong niet lang na te denken: “Heel veel verwijzingen. Het topjaar was 2019, toen kregen we maar liefst 97.000 verwijzingen via ZorgDomein. Het gaat bij onze klinieken vrijwel altijd om kortdurende behandelingen, maar het is toch een enorm aantal. Van onze verwijzingen komt zo’n 85% via de huisarts, de rest via de specialist of bijvoorbeeld het consultatiebureau. In regio’s waar ook de grote ziekenhuizen zijn aangesloten, zien we dat vrijwel alle huisartsen ZorgDomein gebruiken: daar verloopt 100% van de verwijzingen via ZorgDomein.”
DC Klinieken steekt ook veel energie in het binnenhalen van verwijzingen, zegt Martine de Jong: “We besteden vooral veel aandacht aan het bijhouden van de toegangstijden in ZorgDomein. De korte wachttijd is voor huisartsen en patiënten een belangrijk argument om voor ons te kiezen. Daarom houden we van elk specialisme in elke vestiging bijna dagelijks de toegangstijd bij. Dat gebeurt met de hand, dus dat is nogal een klusje. Voor ons zou het mooi zijn als ZorgDomein daarvoor een template ontwikkelde, maar ik kan me voorstellen dat het niet boven aan hun prioriteitenlijstje staat.”

Eenvoudig te onderhouden etalage

Verder vraagt het onderhoud van ZorgDomein geen grote inspanningen. Martine de Jong: “Ik ben verantwoordelijk voor de vermeldingen van alle 13 vestigingen op ZorgDomein. Maar als het systeem eenmaal staat, valt het onderhoud wel mee. We hebben één keer een grote herziening gehad, toen we zo’n vier jaar bezig waren. We hadden toen heel veel clusters – per locatie én per specialisme – en dat hebben we toen opnieuw ingericht. Dat was flink wat werk, maar verder werkt de etalage heel eenvoudig. Als een bepaalde vestiging er een specialisme bij krijgt, zeg: het carpaal tunnelsyndroom, dan hoeven we in ZorgDomein alleen een vinkje te zetten.”
Martine de Jong
Manager kwaliteit en veiligheid, DC Klinieken

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Consultants Mei Ling Dorenbos en Ralph de la Rie op bezoek bij twee laboratoria....