ZorgDomein heeft de afgelopen twee jaar bepaald niet stilgezeten, aldus Dick Gorris. Begin oktober werd onze algemeen directeur tijdens het ZorgDomein-event geïnterviewd door dagvoorzitter Meike de Jong. Over bestuurlijke verbeteringen, coronamaatregelen en de digitale transitie.
Voor het eerste sinds de coronatijd konden we meer dan honderd relaties ontvangen tijdens ons hybride event in Kameryck. Nog eens 700 relaties volgden het event thuis of op het werk, vanachter hun scherm. “Ik heb die hartslag wel gemist”, zegt Dick. “De afgelopen anderhalf jaar werkten we natuurlijk allemaal grotendeels thuis. Het bedrijf bleef overigens goed functioneren en dat was prettig om te ervaren. Maar digitaal contact heeft nu eenmaal zijn beperkingen; het kan niet tippen aan menselijke interactie. Het is mooi om vandaag al die gezichten weer eens te kunnen lezen.”
Bestuurlijke verbeteringen
ZorgDomein heeft tijdens de pandemie bepaald niet stilgezeten, maakt Dick duidelijk: “Om te beginnen hebben we een aantal bestuurlijke verbeteringen doorgevoerd. De coöperatie Rabobank is eind 2020 als financier ingestapt; daarmee is ons zorgplatform nu weer volledig in Nederlandse handen. Verder hebben we onze Raad van Commissarissen uitgebreid met als voorzitter Pauline Meurs, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en ervaren zorgbestuurder. Naast haar nemen deel: Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij Rabobank, Edmond Hilhorst, oprichter Independer en oprichter en groot aandeelhouder van ZorgDomein Walter Belastra. Hiermee bedienen we publiek-, consument- en privaat belang. Het was belangrijk om onder andere deze stappen te nemen. ZorgDomein bestaat inmiddels twintig jaar en we zijn inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat prominent actief is in het publieke veld. Het is dus noblesse oblige om ook het publieke belang te borgen.”
Inzicht in corona en uitgestelde zorg
Dick: “Ook hebben we tijdens de coronatijd de nodige instrumenten ontwikkeld om de nood in de zorg enigszins te verlichten. Op metaniveau konden we met ons platform de NZa helpen bij hun rapportages. ZorgDomein verzorgt tot op de dag van vandaag een landelijk overzicht van de uitgestelde zorg en de te verwachten effecten hiervan. We kunnen namelijk precies laten zien welke en hoeveel verwijzingen niet doorgingen en welke sectoren daarvan de meeste terugslag kunnen krijgen. Zonder direct aanwijsbaar te zijn naar welke zorginstelling of individu, maar tot dusver zijn dit er in ongeveer twee miljoen.
Op operationeel niveau hebben we bijvoorbeeld samen met het Nederlands Huisartsengenootschap in korte tijd een corona melding ontwikkeld en geïmplementeerd in ZorgDomein. Daarmee kunnen huisartsen melden wanneer zij een coronabesmetting vermoeden of vaststellen zonder dat zij deze een gang richting het ziekenhuis geven. Dit gaf een gevalideerd cijfer in hoeverre de pandemie zich ook buiten de ziekenhuizen verspreidde. Zo’n vijftig procent van de huisartsen hebben deze melding in een mum van tijd gebruikt. Daarmee laten ZorgDomein en haar gebruikers zien dat onze gezamenlijke schaal zeer rap ingezet kan worden for the good cause.”
Koplopers in het veld zijn hard nodig
Het thema van de dag is de digitale transitie. Meike de Jong vroeg waarom veel digitale ontwikkelingen in Nederland niet schaalbaar blijken; waar schort het aan? Dick: “Aan de ene kant handelt iedereen in de zorg vanuit hetzelfde perspectief: we willen allemaal goede zorg voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. Maar tegelijkertijd zitten we allemaal in onze eigen silo en weten we allemaal heel goed hoe de ander het zou moeten doen. Daarbij is er een onnatuurlijke afstand en te veel wantrouwen naar grote spelers in de zorg, zeker als die een commerciële inbreng hebben zoals ZorgDomein. Maar in elke sector zijn er nu eenmaal koplopers in het veld die je erbij wilt hebben. Juist om bijvoorbeeld met relatief weinig efforts en financiën snel een verschil te kunnen maken.
Neem als voorbeeld de herkeuringen van het CBR. Die hebben er uiteindelijk voor gekozen om daar niet zelf een systeem voor te ontwikkelen, maar te gebruiken wat er al is. Dat scheelt enorm veel tijd, moeite en niet te vergeten kosten: ze konden zo aanhaken op de werkwijze, het bereik en de inrichting van ZorgDomein. Wij zijn ons ervan bewust dat de positie die we bekleden ook verplichtingen schept. Daaraan proberen we te voldoen met het programma ZorgDomein Open. We hebben inmiddels meer dan honderd koppelingen gerealiseerd met externe partijen. Veel daarvan ontwikkelen informatiesystemen, maar we werken bijvoorbeeld meer en meer samen met bedrijven die nieuwe health-apps ontwikkelen. Door hen toegang te geven tot de infrastructuur in de zorg kunnen ze sneller schalen waarmee we de fysieke zorg kunnen ontlasten.
Het is trouwens goed om te melden dat de digitale transitie zeker niet op alle terreinen langzaam verloopt. De afgelopen twee jaar hebben we bijvoorbeeld zelf met behulp van onze gebruikers hard gewerkt aan de e-Transfer-oplossing. Hiermee maken we het voor een fractie van de bestaande kosten en beslommeringen mogelijk dat er – voor patiënten die uit het ziekenhuis kunnen worden ontslagen – correcte vervolgzorg kan worden gevonden en ontvangen. Een vernieuwde invulling met schaal, geen puntoplossing en grote gebruiks- en financiële voordelen voor alle betrokkenen.”
Terugkijken: live stream 5 oktober 2021
Timing:
- 5:18 – 18:50 | Opening Dick Gorris (CEO ZorgDomein)
- 19:00 – 52:05 | Keynote van hoogleraar en internist Marcel Levi
- 52:45:00 – 01:44:07 | Interactief gesprek over digitale transformatie in de zorg